Javna tribina “Kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini”

  adminVMGM   May 05, 2019   Blog   Comments Off on Javna tribina “Kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini”

U organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, održana je javna tribina na temu: “Kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini.”

Učesnici tribine su bili: Sanela Kuko, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH, Azemina Gubeljić, viši stručni saradnik za mlade pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž, Alim Abazović, referent za osiguranje kvaliteta i ECTS Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te predsjednici krovnih studentskih organizacija: Marijan Tustonja, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i Džani Pajić, predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Kao najveće probleme mladih u Gradu Mostaru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini naveli su neusklađenost tržišta rada i obrazovnog sustava, ali i vrtoglavo visoke cijene školarina.

„Konkretno problem s kojim se susrećemo i koji se često ističe je decentraliziranost obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, kao što znamo imamo okvirni zakon o visokom obrazovanju čiji dio jeste Bolonjska deklaracija koju je BIH prihvatila i potpisala. U skladi s okvirnim zakonom o visokoškolskom obrazovanju na nivou Kantona se opet donose zakoni o visokom obrazovanju.To je razlog zašto imamo šarolikost i neujednačenost i u kvaliteti i u mogućnostima jer nije svaki Kanton u istoj mogućnosti i da podigne taj nivo kvalitete i da ulaže u visokoškolsko obrazovanje“, kazala je savjetnica Federalne ministrice za visoko obrazovanje i nauku Sanela Kuko.

Mirza Lalić predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara istaknuo je kako su organizirali javnu tribinu motivirani činjenicom da je obrazovanje temeljni stup svakog društva i svake države te činjenicom da je Mostar jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojem egzistiraju dvije javne visokoškolske ustanove, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemal Bijedić.

Veća upisna kvota u deficitarna zanimanja, otvaranje centara za inovacije, pokretanje start-up biznisa te poticanje mladih od strane nadležnih institucija osnovna su rješenja problema mladih u Gradu Mostaru prema mišljenju Vijeća mladih Grada Mostara.

„Naš glavni motiv bio je ukazati na nešto što je temelj svake razvijene društvene zajednice, obrazovanje. Obrazovanje je srž i ono na čemu moramo raditi kako bi ova društvena zajednica bila bolje mjesto za život“, zaključila je koordinatorica Odbora za odnose s institucijama vlasti i međunarodnu suradnju Vijeća mladih Grada Mostara Ivana Šunjić.

Comments are closed.