ONE BILLION RISING 2019

  adminVMGM   Feb 14, 2019   Blog   Comments Off on ONE BILLION RISING 2019

Već šest godina u Mostaru se održava globalna kampanja protiv nasilja nad ženama pod nazivom “One Billion Rising”. Glavni organizatori ovog događaja su: Vijeće mladih Grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina i Udruženje “Žena BiH”.

Kao i svake godine učesnici plesne revolucije su plesni klubovi iz Mostara : PS Flash Mostar, Erigo, PS B-Dance, plesni studio Mo-stars, ŠPK Zrinjski, Plesni centar ProDance i Mostarske mažuretkinje. Koreografija uz zajedničku službenu pjesmu je otplesana u 16 :30 h na Španskom trgu. Nakon toga je upriličena zajednička šetnja podrške za sve žrtve nasilja sa transparetnima na kojim su bile ispisane snažne poruke.

Generalna poruka je protiv nasilja nad ženama, jer se i u gradovima širom svijeta obilježava taj takozvani V-day. Međutim, ove godine je bila i dodatna poruka. Htjeli smo pružiti podršku pokretima koji su u posljednje vrijeme dosta istaknuti u BiH, a riječ je o pokretima pravde za Dženana i Davida, ali i svu nedužnu, ubijenu djecu.

Također, ove godine, događaju se pridružila i jedna neformalna grupa ljudi koja je na Španjolskom trgu prodavala kolače. Prihodi od prodaje tih kolača ići će za realizaciju predstave, odnosno dramskog čitanja ‘Vagininih monologa’, koje će se održati 8. marta, a prihodi od te predstave ići će za Sigurnu kuću u Mostaru.

Comments are closed.